BLOG: 

Tips voor een succesvolle kennismakingsgesprek middels videobellen

Heb jij binnenkort een kennismakingsgesprek middels video bellen?

Videobellen voor een sollicitatiegesprek komt in de tijden van de coronacrisis steeds vaker voor.

Als het de eerste keer is dat je een sollicitatiegesprek hebt middels videobellen, moet je van te voren over veel zaken nadenken.

Wij hebben een aantal tips om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid en zelfverzekerd bent op de dag van jouw kennismakingsgesprek.

BLOG:

 

Tip 1: Bereid je techniek voor
Zorg ervoor dat je computer, internetverbinding, camera en microfoon allemaal goed werken en dat je duidelijk te horen en te zien bent.

  • Wacht niet tot de dag van het kennismakingsgesprek om je apparatuur te testen. Oefen alvast een dag van te voren met een vriend of vriendin het kennismakingsgesprek.
  • Test op de dag van het kennismakingsgesprek alles nog een keer en ga op tijd klaar zitten.
  • Sluit alle schermen die je niet nodig hebt, vooral de schermen met meldingen – je wilt niet dat er een chatbox opduikt en je wordt afgeleid tijdens je interview.

Controleer de software die je gaat gebruiken voor het kennismakingsgesprek, want sommige applicaties moeten geïnstalleerd worden op je bureaublad. Vermijd last-minute stress of een late start van het kennismakingsgesprek door alles ruim van tevoren te regelen.

Tip 2: Weg met alle afleiding

  • Verwijder alles van je werkplek wat je zou kunnen afleiden tijden het gesprek. Zo blijf je gefocust tijdens het kennismakingsgesprek.
  • Zoek een rustige kamer en verwijder rommel die een negatieve indruk kan geven van je werkdiscipline.
  • Beperk achtergrondgeluiden tot een minimum – dit kan een uitdaging zijn wanneer je te maken hebt met kinderen (of huisdieren!), dus vraag indien mogelijk een vriend of familielid om te helpen en houd ze bezig tijdens je kennismakingsgesprek. Sluit het raam, houd de deur dicht, en laat iedereen thuis weten wanneer je je gesprek hebt, zodat ze hier rekening mee kunnen houden.

Tip 3: Doe onderzoek
Het kan verleidelijk zijn om onderzoek naar het bedrijf over te slaan voor een kennismakingsgesprek middel videobellen, omdat Google slechts een klik van je verwijderd is. Maar als je ‘live’ bent in een video dan wordt het opgemerkt als je iets opzoekt tijdens een kennismakingsgesprek. Zoek daarom alles van te voren uit! Maak kennis met de achtergrond, de cultuur en de doelstellingen van het bedrijf. Zo laat je niet alleen zien dat je het bedrijf waardeert, maar ook dat je weet hoe goed je bij hun bedrijfscultuur past. Vergeet niet om hun bedrijfsblog en sociale media te bezoeken, net als het lezen van eventuele persberichten en verschijningen in het nieuws.

Tip 4: Bereid antwoorden voor
Hoewel je niet wilt dat je antwoorden als ‘ingestudeerd’ overkomen, is het verstandig om een paar van de meest populaire vragen alvast voor te bereiden. Denk na over hoe je reageert op vragen over bepaalde competenties voor de functie en bereid een aantal voorbeelden van je relevante ervaring voor. Bedenk goed je motivatie voor de functie en waarom je voor dat specifieke bedrijf wilt werken. Denk ook na over het bedrijf wat je tijdens het gesprek wilt inbrengen. Door hier van te voren onderzoek naar te doen, kun je de juiste, gerichte vragen stellen. Vraag een vriend of familielid om je te helpen bij het oefenen van een aantal van je antwoorden, zodat je tegen de tijd dat het echt erop aankomt, je natuurlijk en ontspannen overkomt.

Tip 5: Kleed je voor succes
Ook al ben je gewoon thuis tijdens je kennismakingsgesprek, dat betekent niet dat je zomaar wat aantrekt. Zorg ervoor dat je iets draagt wat je ook zou dragen tijdens een face-to-face kennismakingsgesprek. Zo kom je professioneel over. In het algemeen geldt dat je je outfit vrij neutraal moet houden, zodat het niet afleidt van wat je te zeggen hebt.

Tip 6: Let op je lichaamstaal
Kennismakingsgesprek middels videobellen is het lastiger maken om je persoonlijkheid over te brengen en een goede verstandhouding op te bouwen. Lichaamstaal is de non-verbale manier waarop we met anderen communiceren. Van oogcontact tot onze houding en de gebaren die we gebruiken. Je kunt lichaamstaal gebruiken om vertrouwen, vriendelijkheid en positiviteit te presenteren. Houd goed oogcontact tijdens het interview (kijk in de camera in plaats van naar je computerscherm), ga rechtop zitten en probeer niet te friemelen, want dit zorgt voor afleiding en het kan nerveus overkomen.